21.07.2022398   Görüntülenme
Tarhana Sadece Çorba Değildir!

Mis gibi Anadolu kokar tarhana çorbası. İçen herkese kaşık kaşık lezzet ve sağlık sunar. Eğer ki ocakta kaynayan bir tarhana çorbası varsa o evdekilerin sırtı yere gelmez âdeta. Hastayı kaldırır, iyiyi güçlendirir ve daha neler neler…

Neredeyse binlerce yıldır Anadolu topraklarında yapılan özel bir karışım olan tarhana, her ne kadar genellikle çorba olarak tüketilse de bundan çok daha fazlası aslında! Bir tür sos ya da harç olarak tanımlayabileceğimiz tarhananın ana malzemesi tahıldır. Bu tahıl yöreden yöreye değişmekle birlikte genellikle un, buğday kırması, irmik veya bunların karışımı kullanılır. Ayrıca yöreye göre yoğurt, süt, maya, biber, domates, baharat ve çeşitli otlar karıştırılarak yoğurulur ve mayalandırılır. Sonrasında kurutulup, öğütülerek toz halde ya da sıkılıp şekil verilerek yaş olarak kullanılır. Tüm bu aşamalardan sonra ise sofralara çorba olarak konuk olan bu karışımı farklı bir şekilde denemeye ne dersiniz? Soslarınıza katıp, cips dahi yapabileceğiniz tarhanayı bugün pirinçle bir araya getirip enfes bir yemeğe dönüştürüyoruz…

Vitamin ve mineral açısından zengin olan tarhana buğday unu, yoğurt, maya, domates, biber, soğan, sarımsak ve çeşitli baharatların yoğrulduktan sonra kurutulmasıyla elde edilir. İçeriğinde A, B grubu, C vitamini ile çinko, demir ve kalsiyum mineralleri bulunur, aynı zamanda protein ve likopen kaynağıdır.

-Düzenli tüketimi bağışıklığı günlendirdiği için özellikle kış mevsiminde haftada bir kez tüketilmesi tavsiye edilir. Vücudun direncini artırması sayesinde özellikle kış mevsiminde sıklıkla görülen grip ve soğuk algınlığına da iyi gelir, hastalığın tedavi sürecinin kısalmasını sağlar.

-Tokluk hissinin sağlanmasında etkili bir çorba olan tarhana zayıflama diyetleri boyunca rahatlıkla tüketilmesi mümkündür. İçeriğinde bulunan birçok vitamin ve mineralin yanı sıra tarhana çorbasının orta boy kasesi 115, büyük boy kasesi ise yaklaşık 180 kaloridir. Oldukça düşük kalorisine rağmen sağladığı tokluk hissi ile diyet listelerinde yer alan bu besin, yemeğin başında tüketildiğinde iştah kontrolüne yardımcı olur.

-Yapımında yoğurt ve birçok baharat bulunan tarhana bu sayede sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkili olur ve sindirimi kolaylaştırır. Hem probiyotik, hem de prebiyotik özellikler taşıdığı için “sinbiyotik” olarak tanımlanan tarhana bu özellikleri sayesinde özellikle sindirim enzimi yetersizliğinin çok daha sık olarak görüldüğü yaşlı insanlar ve bebekler için de oldukça uygun bir besindir.

-Vücuttan fazla tuzun atılmasına yardımcı olan tarhana bu sebeple özellikle diyabet hastalarına önerilen besinler arasında yer alır.

-İçeriğinde bulunan A, B1, B2 gibi vitaminlerin yanı sıra kanseri önleyen bileşenlere de sahip olan bu zengin besin kaynağı kansere karşı koruyucu özelliktedir.

-Mideye iyi geldiği bilinen tarhana çorbası özellikle ağır ve yağlı yemeklerden önce tüketildiğinde midenin rahatsız olmasını engeller ve hazmı kolaylaştırır. Ayrıca yine yemeklerden önce içilen bir kase tarhana çorbası mide asidini önemli ölçüde dengeler.

Diğer Bloglar

Copyright © 2024 El emeği - Karaman Tüm hakları saklıdır.